Eind januari is een megagrote moerascipres verplaatst. De boom stond ‘in de weg’ voor de bouw van een extra vleugel voor het voormalige verzorgingshuis Thureborgh. Het is aan de inzet van de Bomenridders Dordrecht te danken dat deze zeker 60 jaar oude en 20 meter hoge moerascipres aan het lot van voortijdige kap is ontsnapt. Ga maar na:
· In 2021 hebben wij als enigen onze ‘zienswijze’ ingediend op het bestemmingsplan voor de uitbreiding van Thureborgh. Die zienswijze luidde: de moerascipres moet blijven staan, bouw er maar omheen; en als dat echt niet anders kan, verplant ‘m dan. Dat advies nam de gemeente over. Ook hebben we ingesproken in de raadscommissie om iedereen er van te doordringen dat er ‘iets’ met die schitterende boom moest gebeuren.
· We zijn ook met de projectontwikkelaar gaan praten en hebben hem duidelijk gemaakt dat kappen van deze boom niet kon en meegedacht over waar naartoe de boom te verplanten als aanwinst voor de hele omgeving. Met enige schroom accepteerde de ontwikkelaar dit advies. We hebben hem gewaarschuwd vooral tijdig met voorbereidingen tot verplanting te beginnen. Gelukkig ging de projectontwikkelaar over stag. Bezwaar tegen de kap indienen was dus niet meer nodig. We zijn vervolgens in contact gebleven met de gemeente om de aandacht voor de verplanting vast te houden: blijven vragen hoe het er mee staat.
· In 2023 begon de voorbereiding van de verplanting. We hebben gezien hoe de boom aan vier zijden werd voorbereid met een kluit van 8 maal de stamdiameter om nieuwe jonge wortels te ontwikkelen en hoe een deel van de takken werden gesnoeid om daarmee ‘m lichter en daarmee makkelijker verplaatsbaar te maken.
· En uiteraard waren we present toen de boom op 31 januari 2024 van plek verwisselde.
· We gaan er de komende jaren op letten dat de ontwikkelaar als afgesproken de boom nog 5 jaar in de gaten houdt en verzorgt, ook al staat ie op gemeentegrond.
Welke lessen trekken we uit deze bijzondere en in onze ogen succesvolle casus?
· Er zijn meer legitieme belangen dan alleen bomen. Wij Bomenridders hebben oog voor woningnood onder starters en lagere inkomens en stemmen dus in met de bouw van de 450 appartementen die beschikbaar komen, maar dan wel met respect voor het groen dat er al is. Zowel voor de boom als voor de omwonenden betekent deze procedure een win-winsituatie.
· Let heel goed op of nieuwe bouwprojecten een bedreiging vormen voor bomen. Volg alle relevante procedures, maar houd ook de communicatie naar gemeente en ontwikkelaars open. Dring aan op ‘inclusief bouwen’en het naleven van het Handboek Bomen en het boombeschermingsprotocol.
· Procedeer alleen als het onvermijdelijk is en bovendien kansrijk, niet om tijd te winnen of als hindermacht. Dat laatste werkt uiteindelijk bijna altijd tegen je.
· Accepteer het verwijt niet dat de moerascipres een exoot is. Door klimaatverandering zijn vele ‘exoten’ levensvatbaarder dan ‘inheemse’ bomen. Moerascipressen zijn er al in Holland sinds 1830. Dat is langer dan mijn Limburgse en Friese familie.
John Steegh