Wij herhalen uitdrukkelijk dat we er van overtuigd zijn dat de meeste eigenaren van wat wij hebben aangemerkt als Verwaarloosd Erfgoed van goede wil zijn en zelf ook zien dat er aan die objecten iets moet gebeuren. Er is echter best vaak sprake van overmacht of onmacht. Dan is het zaak te kijken of er andere wegen naar Rome leiden dan de weg van verdere verwaarlozing.
Daarnaast wil de werkgroep de lijst dynamisch houden: hopelijk kunnen objecten zo snel mogelijk van de lijst verwijderd worden omdat het goed is gekomen, al zijn we na een half jaar nog nergens zo ver. Dat mochten we ook niet verwachten, molens draaien langzaam, er was en is vaak sprake van langdurige patstellingen die niet zo maar doorbroken kunnen worden, er zijn wel plannen maar die zijn nog niet tot uitvoering gekomen, enzovoorts. We willen de lijst ook dynamisch houden op basis van nieuwe meldingen die nog bij de werkgroep binnen druppelen. Want al het erfgoed is permanent aan slijtage onderhevig, al het erfgoed zal onderhouden moeten worden en als dat niet gebeurt dreigt (nieuwe) verwaarlozing en/of verwezing/onderbenutting. We mikken op een zich vernieuwende lijst van maximaal 15 objecten, liefst minder. Bij het opnemen van nieuwe objecten blijven we de criteria voor opname hanteren die we in april hebben opgesteld en die in bijlage bij deze tussenrapportage opnieuw gevoegd zijn.
Bij ons rapport gaven we al aan dat er voor ons als werkgroep geen hiërarchische volgorde in de twaalf objecten is. Daarom beginnen we deze voortgangsrapportage in de omgekeerde volgorde: eerst de objecten in het Buitengebied, dan die in stad.