Zona 4: Tomsoni si politikan

  1. Kazermat Leeuwarden (djathtas). (Koleksioni C. Niemandal, Groningen)
  2. Kartolina e Komitetit Zgjedhor të Bashkimit Liberal, 1905 (IHU, Hagë)
  3. Shënime të Mbledhjes së Këshillit të qytetit të Hagës, 13 qershor 1913 (IHU, Hagë)
  4. “Scheveningen 23, Mahor Tomsoni” (Koleksioni A. Bijer, Niezijl)
  5. Karikaturë politike nga Braakensiek (Koleksioni De Groene Amsterdammer)

Si komandant kompanie në Leeuwarden (A), Tomsoni hyri në konflikt me komandantin e regjimentit të tij. Meqë pozicioni i tij në forcat e armatosura që bëri kritikë, ai vendosi të hynte në Parlament në zgjedhjet për Dhomën e Përfaqësuesve më 1905, për përfaqësimin e Leeuwrden (B). Komandantët që ai mundi përfshinin edhe socialistin Wibant. Kështu ai zuri një vend në Dhomën e Përfaqësuesve. Katër vjet më pas, ai mundi Troelstra, i cili fitoi një vend më 1913. Troelstra vlerësoi përpjekjet që pat bërë pararendësi i tij liberal, Tomsoni, për të paraqitur idealet e tij demokratike në ushtri. Qysh nga viti 1909 deri më 1913, Tomsoni zuri vend edhe në Këshillin e Qytetit të Hagës. Ndër çështjet që ai mbështeti ishin edhe masat për ta përdorur kinemanë për edukimin e studentëve dhe për të siguruar një përgatitje më të mirë të shërbimit civil për mbledhjet e këshillit (C). Për të nderuar përpjekjet e tij, në emër të porteve të peshkimit, peshkarexhet Scheveningen 23 (1915-1917) dhe më vonë Scheveningen 5 (1917-1925), morën emrin e Tomsonit (D). Gjatë krizës qeveritare të 1911, shkaktuar pjesërisht nga Duymaer vim Twist, Tomsoni ishte ndër ata që u mbiquajtën Ministër Potencial Lufte, pozicion ky që eventualisht i takoi H. Colijn (E). Më 1912 Colijn-i e dërgoi Tomsonin gjatë vendit ai vëzhgues ushtarak në Ballkan.