Inleiding

In het bedehuis hangen kaartjes van plaatsen in Nederland waar de fraaie parochot vandaan komen. Dit zijn voorhangen voor de kast met de Thorarollen. De bovenzaal toont kaarten en atlassen bij de joodse diaspora, zoals een plattegrond van Venetië met de joodse wijk (1838), een Ottomaanse plattegrond van Salonika met 32 synagogen (1903), een manuscriptkaart van het getto van Warschau (eind 1940) en een recente kaart van joods New York. Daarnaast zijn er enkele bijzondere kaarten te zien van Israël/Palestina uit de laatste twee eeuwen.

Deze presentatie van 30 kaarten uit de privé-collectie Steegh/Teunissen (bijna 7000 kaarten en 1000 atlassen en reisgidsen) vormde één van de tien exposities op de Open Monumentendagen van Leiden die 2009 als thema hadden ‘Leiden op de kaart’. Een uitbreiding tot 50 kaarten is in voorbereiding voor begin 2011. Als u andere originele kaarten kent die relevant zijn voor de joodse geschiedenis van de laatste eeuwen, ontvang ik graag een bericht.

De expositie in de Leidse synagoge en deze presentatie op het internet kwam mede tot stand dankzij de hulp van: Jos Agasi, Joop Gijsman, Leo Gräper, Firdaus Isfaraini, Leo Levie, Berta Levie - Jungman, Nelleke Nicolai, Janet van der Mark - Mackenzie, Ingrid Moerman, Erik Polak, Malka Polak - Cohen, Monique Roscher, John Steegh, Willem van Traa, Ruben Verhasselt, Remco Vermeulen.
 

» Deel 1: Parochot

» Deel 2: Diaspora

» Deel 3: Israël/Palestina

Interieur Synagoge Leiden