12. General-Gouvernement 1943

Het General-Gouvernement omvat de centraal-Poolse districten Krakau, Radom, Warschau en Lublin. Vanaf 1 augustus 1941, na de Duitse inval in de Sovjet-Unie, maakt ook het district Galicië rondom Lemberg (het huidige Lviv in de Oekraïne) deel uit van het General-Gouvernement. Kronieken over nazi-misdaden in Europa maken vaker melding van de vernietiging van het Tsjechische Lidice en het bloedbad in het Franse Oradour dan van het General-Gouvernement waar honderden plaatsen eenzelfde lot ondergaan.

Het systeem van uitroeiing van haar bijna 3 miljoen joden, heeft niets te maken met de behoeften van de oorlog, het schaadt zelfs de belangen van het Duitse leger. Ook moeten hier 12 miljoen niet-joodse Polen gedeporteerd of geëlimineerd om binnen 15 tot 20 jaar plaats te maken voor Duitse kolonisten. Slechts een beperkt aantal zou mogen blijven om slaven te worden van het ‘Herrenvolk’. Het bestaande voortgezet onderwijs en Poolse culturele instellingen worden opgeheven.

Van die vernietigingspolitiek is in deze reisgids uit 1943 weinig te merken. Wel wordt de scheppende rol van Duitsers en hun cultuur in de geschiedenis van de steden sterk benadrukt. Over de vele joden van Lublin meldt deze Baedeker terloops: ‘In 1862 had de stad 57 % joden, nu is ze jodenvrij’. Het kaartje toont het centrum van Lublin, inclusief de inmiddels vernietigde joodse wijk rond het kasteel en de Lubartowerstraat.

Kaart van het General-Gouvernement, K. Baedeker, Das Generalgouvernement, Leipzig 1943

Kaart van het General-Gouvernement, K. Baedeker, Das Generalgouvernement, Leipzig 1943

 

 

Kaartje van Lublin, K. Baedeker, Das Generalgouvernement, Leipzig 1943

Kaartje van Lublin, K. Baedeker, Das Generalgouvernement, Leipzig 1943